17 Ağustos 2009

İnek sütü polemiği

Blog'uma inek sütüne başlayacağımı yazdığımdan beri annem pek çok telefon aldı. Arayanlar özetle şunu diyordu: "Deli misin?! 1 yaşından önce bebeğe inek sütü verilir mi?!?!?" Annem de doktorumun görüşlerini açıklıyordu onlara.

En son dün gece Yelda açtı konuyu. Yelda'nın bütün çevresi bebekli. Bir ortamda benden ve inek sütüne başlayacağımdan bahsetmiş. Ona da benzer şeyleri söylemişler. Annem telefonu kapatınca "Ben şu konuyu internette bir araştırayım" dedi. Tesadüfe bakın ki internette bu konuda arama yaptığınız zaman karşınıza ya Milupa'nın sitesindeki bilgiler ya da Milupa'nın yaptırdığı bir araştırmaya ek yorum yaparak inek sütünü asla ve asla önermeyen doktorların yazıları çıkıyor. Diyorlar ki;
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk bir yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmamasını ve mümkünse 3 yaşına kadar çocuklara inek sütü verilmemesini önerir. İnek sütü bebeğin demir ihtiyacını karşılamaz. D vitamini, çinko ve kalsiyum açısından fakirdir. Bu yüzden bebeğin gelişimini bozar. İçerdiği aşırı protein böbreklerini yorar, bağırsaklarda gözle görünmeyen kanamalara neden olabilir. İnekte şeker hastalığı varsa bebek büyüdüğünde şeker hastası olabilir.
Bunları okuyan her anne inek sütünün çoook zararlı olduğuna kanıp markete Milupa devam sütü almaya koşar, inanın. Benimki de etkilendi tabii. "Yarın doktorunla detaylar üzerinde bir konuşalım Ela'cığım..." dedi. "Senin için iyi olan hangisiyse onu kullanalım."

Benim doktorum (Kadir Tuğcu) kesinlikle ve kesinlikle mecbur kalınmadıkça bebeklerin mama ile beslenmemesi gerektiğini düşünüyor. Bebeklerine önerdiği ilk seçenek asla mama değil. Her zaman önce anne sütü... Gidebildiği kadar... Benim gibi 5 ay idare edebilirseniz hiç bir zaman mama ile beslenmek zorunda kalmazsınız. Mama bebekleri hem şişiriyor, hem de onlarda bağımlılık yapıyor. Bir kere mamaya alıştı mı bırakmaları ve inek sütüne geçmeleri çok zor oluyor. Aşağıda doktorumun görüşlerinin bir özetini konuyla ilgilenen herkesin bilgisine sunuyorum. Sağlığımı düşünüp annemi aradığınız için teşekkür ediyor, hepinizi öpüyorum.
Çocukların sadece %2-3'ünde inek sütü alerjisi görülür. Bu alerji belirtilerini; dudaklarda, dilde, damak ve boğazda şişliklerle, bulantı, kusma, ishal veya karın ağrısı ile gösterir. Maalesef ülkemizde, sadece %2-3 çocukta görülebilecek alerji için çocuklara 1-2, hatta 3 sene süt içirilmemektedir. Bu yüzden alerjisi olmayan %97-98 çocuk ve ailesi mağdur edilmektedir. Sadece ailenin parası değil, bir de devletin dövizi telef edilmektedir. Yapılacak iş, anne sütü yetmeyenlere sütü serbestçe içirmek ve
sadece alerji görülen %2-3 çocuğa mama vermektir. Bu en mantıklı iştir. Maksat
farklı olunca, bu gerçekler ailelerden saklanmaktadır.
İnek sütüne bağlı kronik bağırsak kanaması ancak çiğ süt içmekle olur. UHT veya pastorize sütlerde bu kanamalar görülmez.
Keçi sütüyle ilgili olarak da kendisinin görüşü keçi sütünün inek sütü alerjisi olanlara verilmesi yönünde. (Folik asit yönünden daha zayıf olduğundan inek sütüne tercih edilmemeli.)

İki gündür inek sütü içiyorum. Annem takipte, yukarıda bahsedilen alerji belirtilerinden hiçbiri yok şimdilik. Birkaç haftaya yoğurta ve meyve püresine başlayacağım. Etrafımdaki herkes sütten başka şeyler de yiyip içiyor. O kadar merak ediyorum ki tatlarını... Ek gıdalara başlayacağım günü heyecanla bekliyorum.

12 yorum:

  1. Ela'cım, senin annen çok akıllı bir kadın, walla kıymetini bil :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler böyle bi konuyu bu dille düşünüpte yazdığınız için.bu konuda şüphelerim vardı ve altından bişey çıktıda zaten bu ülkede ney yasak denirse onun altında bişey aramak lazım bir zmanalarda tere yağını çok suçlamışlardı margarini teşcik etmişlerdi hepsi fos çıktı. Allah kötü emellilerin hayallerini yıksın inşallah

    YanıtlaSil
  3. Inanin bu hayatta aldigim en zor kararlardan biri.. Herkesin bebegini mamayla besledigi bir dunyada biz kendimize farkli bir yol sectik. Ama sut icmeyen, peynir yemeyen bebekleri gordukce uzuluyorum, dogru yapmisim diyorum. Ela sut&sut ürünlerini çok severek tüketiyor. Hayatından cok memnun, sağlıklı, mutlu bir kız. Şimdiye kadarki tecrübelerime bakarak dogru yolda oldugumuzu düşünüyorum. Umarım gelecekte şartlar değişmez... Sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
  4. kızım 5 aylık ve dün akşam ilk defa yarı su yarı süt ile yaptığım muhallebiden yedirdim. bana göre en kötü süt bile hazır mamalardan daha yararlıdır. bir süre sütü deneyip daha sonra mamayı tamamen hayatımdan çıkarmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. merhaba asli. ben de bebek inek sutunu tolere etmede sorun yaşamadığı sürece sutun daha dogru bir secim olduguna inanıyorum. umarım sizin minik de sutu çok sever.. :)

    YanıtlaSil
  6. benim bebegimde 8,5 aylik.cici bebeyle sütü karistirip vermek istiyorum.bir sakincasi olurmu acaba

    YanıtlaSil
  7. 7 aylik oğlum var şuana kadar anne sütü aldi haylada aliyor fakat geceleri uyumamaya başladi oyüzden inek sütünü yari suyla 5 adet cici bebeyle veriyorum bakalim uykusu degişcekmi belkide doymuyor sizce napmaliyim

    YanıtlaSil
  8. 40 gunlukten itibaren inek sutuyle beslenmisim. Su an ondan oturu bir yigin saglik sorunum var. bebekler 2 yil Anne sutuyle beslenmeli.

    YanıtlaSil
  9. Ben de 7.aydan itibaren inek sütü vermeye başladım çok severek içiyor

    YanıtlaSil
  10. merhabalar bebeğinizde herhangi bir sorun yaşadınız mu süt ile ilgili.bende veriyorum 6.aydan itibaren gayette iyi içiyor.

    YanıtlaSil
  11. Bebegım 6 aylık ilk 4ay anne sutu aldı. Mama takvıyesıyle duan ek gıdalara gectık mama vermek istemiyorum gunlyk sut alıp versem olurmu

    YanıtlaSil