15 Eylül 2009

Hayatımda yepyeni bir sayfa açılıyor

Bugün 6. ay kontrolüm için doktorumu ziyaret ettik. İnek sütüne başladığım bu ayda 1 kg alarak 6,5 kg. olmuşum. Boyum da 66 cm. Boyuma göre kilom biraz geride, almam gereken bir 400-500 gr. daha var. Yine de 1 ayda 1 kg. almam iyi birşey, böyle devam edersem önümüzdeki kontrole kadar arayı kapatacağım gibi görünüyor. Bilemiyorum, belki de kapatamam. Anneme çektiysem hayatımı fasulye sırığı olarak da sürdürebilirim. Evimizdeki çiçekler bile anneme benziyor. Yukarı doğru uzuyorlar, yapraklarda bir genişleme yok sadece gövde boyları uzuyor. Annemin ortaokul fotoğrafları sadece bacaktan oluşuyor. Ailemizin geneli uzun boylu. Belki ben de ince, uzun ve zarif bir kız olacağım kim bilir? :)

Annem doktoruma doymadığımdan bahsetti. Kadir Amcam da günde 3'ten fazla süt içiyorsam artık kahvaltı, yoğurt ve muhallebiye başlayabileceğimi söyledi. Annem bu işe çok sevindi. Beni ek gıdalara geçirmek konusunda çok hevesli. Babam gibi seçici olmamdan korktuğu için beni bir an önce besinlerle tanıştırıp farklı tatları sevdirmek istiyor.

Yarından itibaren beslenme düzenim şu şekilde olacak:
- Sabah uyandığımda süt
- Babamı işe uğurladıktan sonra kahvaltı
- Öğlen süt
- Öğleden sonra yoğurt
- Akşam süt
- Yatmadan önce muhallebi

Kahvaltı: Babamın yediği bebe bisküvilerine yarından itibaren ortak oluyorum. Her zaman içtiğim miktardaki süte (180-200 cc) ilk gün 1 bisküvi ekleyerek başlayıp her gün bir tane artırarak 5 bisküviye ulaşacağız. 3 bisküviye geldiğimizde bir çay kaşığı kadar peynir ekleyeceğiz. Peyniri de her gün artırarak bir kibrit kutusuna çıkaracağız. Evdeki tuzlu beyaz peynir ise annem geceden suya koyacak ki tuzu gitsin. İstersek labne peyniri de alabiliriz. Artık hangisini seversem... 5 bisküviye ulaştığımızda yumurtanın sarısını katı olarak eklemeye başlayacağız. İlk gün tavla zarı kadar, sonraki her gün biraz daha artırarak gideceğiz. Beyazı 9. aya kadar yasak. Tatlandırmak için bal ekleyebiliriz azıcık. Hiç eklememek en iyisi. Sütümü de şekersiz içiyorum. Sanki Cici Bebe'nin şekeri yetecek gibi... Kadir amcam kahvaltıma şeker ve pekmez eklemeyi önermiyor. Şöyle ki:

Pekmez, Türkiye haricinde hiçbir memlekette çocuk gıdası olarak kullanılmaz. Sofra şekerinden daha tehlikelidir. Zira saf, "Glikoz" ihtiva eder. Halbuki, sofra şekeri, "Sukroz" dediğimiz bir di-sakkarittir. Yani iki şekerin bileşimidir. Bunlar da Fruktoz ve Glikozdur. Yani insulin uyarıcı etkisi, pekmezin yarısı kadardır. Maalesef bizim cahil doktorlarımız, bunların hiçbirisini bilmezler ve şekeri yasaklayıp, pekmez verirler.. Pekmez üzümden yapılır. Saf Glukozdur. Ne zeka açar, ne de kansızlığa iyi gelir. Bunlar hep eskilerin uydurmasıdır. Eskiden Türkiye'de şeker fabrikası olmadığından, şeker ve reçel çok pahalı gıdalardı ve evin efendisine saklanırdı, reçeli çocuklardan kaçırabilmek için "Pekmez kan yapar, zeka açar" gibi yalanlar söylenirdi. Bal, pekmez ve tereyağ tok tuttuğu için doğrudan kullanmayı pek sevmiyoruz. Amacımız bunları yedirmek değil. Ama öbür gıdaları verebilmek için, "araç" olarak kullanabilirsiniz... Bütün ballar tehlikeli değil. Bazı ballarda tehlikeli maddeler olabiliyor. Bazen arılar ilaçlı bitkilerden de bal yapabiliyor. Ama bunlar çok nadirin nadiri durumlardır. Marketlerden aldığınız sıradan ballardan bir şey olmuyor. Aslında esas tehlike "pekmez"dedir çünkü yapım safhasında TOPRAK ilave ediliyor. Pekmez toprağı denilen bu toprak,"marn" tipi bir topraktır ve botilizmus mikrobu karışma ihtimali baldan daha fazladır. Bunlar moda laflardır ve bazı ağızlarda böyle jiklet yapılır. Bunlara kafayı takmayın.

Yoğurt: Annemin benim için özel yoğurt mayalamasına gerek yok. Bizimkilerin yediği yoğurdu yiyebilirmişim. Annem "Sütaş Baby Mix verebilir miyim?" diye sordu. Okeyini aldı. Bu haftayı da bitirip yoğurda başlayacağım. Adet yerini bulsun, tam 6 aylık olayım diye... :)

Muhallebi: Kadir Amcam anneme prinç ununu kavurmasını söyledi. (Çok fazla değil, pembeleşmeden alacak ateşten) Böylece daha kolay hazmedermişim. Önce sulu başlayacağız, ben sevdikçe, alıştıkça koyulaştıracağız. Bizimkilerin yediği kıvamı 2-3 haftada yemeye başlarmışım.

Blog'umda herkes var, bir tek doktorum yok. İşte hepinizin çok merak ettiği Kadir Amcam:Doktordan sonra Metrocity'de Yelda ile buluştuk. Dedemle biz dolaşırken annem Yelda'ya düğün kıyafeti bulmasında yardım etti. Sonra Yelda gitti, babaannem ve halam geldi. En son babaannemin kuzeni Zuhal Teyze gruba eklendi. Bana kışlık birkaç parça kıyafet aldık. Bir de mama yiyebilmem için kaşık. :)

2 yorum:

  1. Ela'cım ne güzel bir menü bu böyle. Annen maşallah yine döktürüyor. Bu arada babanın göbişinin cici bebeden kaynaklandığını da anladım çok sağol :)

    YanıtlaSil
  2. Çağancım, o kadar zor bir menü ki nasıl altından kalkacağımı bilemiyorum, arada yardıma gelirsin :))

    YanıtlaSil