07 Kasım 2009

Her yeni dişte böyle olacak değil mi?

Hacer Teyzem geçen gün telaş içerisinde erken çıktı. Meğer bana hediye alacakmış... "Elacığımın dişini görürüm de onu donatmaz mıyım?" dedi ve ertesi gün bana bu güzel şeyleri getirdi:Çok teşekkür ederim Hacer Teyzeciğim! Giydikçe seni hatırlayacağım diyemem çünkü sen zaten her gün benimle birliktesin... :)

Kasım ayında bu nasıl bir hava?

Bugün pencereden dışarı baktığımda gözlerime inanamadım. Güneş pırıl pırıl parlıyordu, kasım ayında böyle bir hava olamazdı. Hemen koşup takvime baktım. 7 Kasım Cumartesi... Tekrar pencereye koştum; güneşli sıcak bir hava! "Haydi!" dedim bizimkilere, "Çabuk hazırlanın, dışarı çıkıyoruz!"

Günü dışarıda temiz havada geçirmek adına güzel bir seçenek olarak elimizde Yıldız Parkı vardı. Akşama kadar çam kokulu ormanda gezdik dolaştık. Öğleden sonra Yelda da bize katıldı. Her yorulduğumuzda başka bir cafeye oturup birşeyler yedik. Tabii ki keyfim yerindeydi. :)

Akşam da evimizde Uzuner Ailesini ağırladık. Ailenin miniği Rüzgar benden 4 ay büyük. İlk defa karşılaşmamıza rağmen iyi anlaştık. Oyuncaklarımı ve mama sandalyemi Rüzgar'la paylaştım, hiç sorun çıkarmadım. Yalnız bir ara oynarken Rüzgar'a bağırdım ben. Mutlu olduğumda çığlık atma gibi bir huyum var, kötü bir niyetim yoktu aslında. Rüzgar'ın babası Umut, "Oğlum bak Ela sana bağırıyor, sen niye susup oturuyorsun?" deyince Rüzgar'ın sinirleri bozuldu ve ağlamaya başladı. İçinde birşeyler kalmış olacak ki 15-20 dk sonra birlikte fotoğraf çekilirken elindeki kumandayı kafama geçiriverdi!!! O an fazla üzerinde durmadım ama yine de söylemeden geçemeyeceğim; Rüzgar Efendi, seninle görülecek bir hesabımız var! ;)

04 Kasım 2009

Beslenmemi çeşitlendirmek lazım

Artık çorbalarla, sebze ve meyvelerle tanıştığıma göre mamalarımı biraz daha zenginleştirmenin vakti geldi. İşte size birkaç tarif. Her gün yeni birini azar azar tadabilirim. Beğenmezsem 2-3 gün ara verip tekrar deneyebilirim.

YOĞURT ÇORBASI
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
2 çorba kaşığı haşlanmış patates
1 çay kaşığı zeytinyağı
50 ml su

Hazırlanışı:
Bir tencereye yoğurdu, haşlanmış pirinci, patates ve suyu koyup pişirin. Piştikten sonra zeytinyağını ilave edin.

TARHANA ÇORBASI
1 çorba kaşığı ev yapımı acısız tarhana
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Et suyu ve su

Hazırlanışı:
Anneannemin İzmir’den getirdiği 1 çorba kaşığı acısız tarhanayı 1 çay bardağı suda 10 dk. bekletin. Üzerine 130 ml su ve annemin hazırlayıp buzluğa attığı et suyu küplerinden bir tane ilave ederek pişirin. Zamanla et suyunu artırıp suyu azaltabilirsiniz.

DOMATES ÇORBASI
Hacer Teyzemin kış için yaptığı domateslerden 3 çorba kaşığı
80 ml su
1 çay kaşığı zeytinyağı
Et suyu

Hazırlanışı:
Domates ve yağı ağır ateşte pişirdikten sonra su ve et suyunu ilave ederek kaynatın.

MERCİMEK ÇORBASI
1 çorba kaşığı mercimek
2 çorba kaşığı havuç
2 çorba kaşığı patates
Et suyu

Hazırlanışı:
Mercimek, patates ve havucu haşlayıp tel süzgeçten geçirin. Et suyu küpü ekleyip karıştırın.

BULGURLU SEBZE ÇORBASI (2 öğünlük)
Hacer Teyzemin kış için yaptığı domateslerden 2 çorba kaşığı
1/2 patates
1/2 kabak
2 çorba kaşığı bulgur
1 çay kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Bulguru, kabağı, patatesi haşlandıktan sonra domatesi ekleyip (o zaten haşlamış) tel süzgeçten geçirin. 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edin.

ISPANAK YEMEĞİ (2 öğünlük)
3-4 dal ıspanak
Hacer Teyzemin kış için yaptığı domateslerden 2 çorba kaşığı
1 orta boy kabak
Aptamil Sütlü Pirinçli

Hazırlanışı:
Ispanağı ve kabağı haşladıktan sonra domatesi ekleyip (o zaten haşlamış) tel süzgeçten geçirin. Aptamil Sütlü Pirinçli’yi kutu üzerinde yazdığı gibi hazırlayın. Sebze karışımına ilave edin.

BALKABAKLI MUHALLEBİ
2 çorba kaşığı haşlanmış balkabağı
100 ml balkabağının haşlama suyu
2 çorba kaşığı Aptamil Sütlü Pirinçli

Hazırlanışı:
Haşlanmış balkabağını 100 ml haşlama suyu ile birlikte ezerek karıştırın. 2 çorba kaşığı Aptamil Sütlü Pirinçli mamadan ekleyip tekrar karıştırın.

MEYVELİ MUHALLEBİ
Sütlü muhallebim
4 çorba kaşığı üzüm suyu ya da ezilmiş yarım muz ya da cam rendede rendelenmiş 2 kayısı ya da cam rendede rendelenmiş 1 küçük şeftali

Hazırlanışı:
Her zamanki gibi muhallebimi hazırladıktan sonra içine yukarıdaki meyvelerden birini ekleyin.

02 Kasım 2009

Çekilin yoldan ben geliyorum

Artık fıldır fıldır gezebiliyorum. Beni tutana aşkolsun. Yalnız henüz annem emekletmiyor beni. Evde ona göre düzenleme yapılması gerekiyormuş; ayakkabılar dışarıda çıkarılacak, pusetim içeriye sokulmayacak... vb. Aşırı hijyenik olmaya gerek yok ama yine de sokağın pisliğini eve sokmamak lazım, değil mi?

01 Kasım 2009

Evde misafir ağırlamaca

Sabah anneannemi ve dedemi İzmir'e uğurladık. Kesin ağlaya ağlaya gittiler, İstanbul'da yaşamadıkları için her anımı yakalayamıyorlar, haliyle de beni çok özlüyorlar. Zaman çok çabuk geçiyor, 5 gün göz açıp kapatıncaya kadar geçti. Bakalım bir sonraki ziyaretleri ne zaman olacak? Arayı fazla açmayın olur mu, ben de sizi çok özlüyorum...

Hava yağmurlu olduğundan bugün de dışarı çıkmadık. Zavallı anneannem ve dedem çok kötü bir hava muhalefetine denk geldiler, evden doğru düzgün çıktılar sayılmaz. Gerçi onlar hallerinden memnundu, günler evde yuvarlanarak geçti ama ben dışarı çıkmak isterdim doğrusu. Şu yağmur ne zaman bitecek acaba? Öğleden sonra Arda yumurta toplamaya geldi bize. Bu sefer hazırlıklıydık. Arda daha çok küçük olduğu için zamanının çoğunu meme emip uyuyarak geçirdi. Ben bağımsızlığımı ilan ettiğimden kendi kendime takıldım. Ardacım hemen büyü de birlikte oynayalım.Canım bugün sadece süt içmek istedi. Annem mama ve çorba yaptı ama hiçbirini istemedim. Sadece yoğurt yedim, onu da mızmızlanarak. Sanırım nedeni kot eteğimin bel kısmının dar gelmesi. Boydan hiçbir problem yok ama malesef göbeğim biraz sıktı. :( Moralim bozuldu, bugün biraz hafif besleneyim dedim. Bakar mısınız o kadar da içime çektim ama yine de olmadı değil mi?Bir ara baktım ki sehpa tozlanmış, sırf spor olsun diye tozunu alıverdim.Ardaları uğurladığımızda uykumun geldiğini farkettim. Hemen duş alıp sütümü içip uyuyacağım. Babaannem ve dedem yarın gelip nöbeti devralacaklar. Oh be, tüm ailem etrafımda! Ben de minik bir sevgi kelebeğiyim... :)