13 Nisan 2010

1 yaş kudurukluğu için oyunlar

Başlığa bakıp da 1 yaşına basmadan önce oyun oynamadığımı sanmayın. Yürüyüp bağımsızlığımı ilan ettikten ve hatta koşmaya başladıktan sonra oyunlarım daha da zevkli hale geldi. Biraz da annemle başbaşa verip daha nasıl kudurabiliriz diye düşününce güzel bir oyun listesi çıktı:

1) Parka/Sokağa/Bahçeye çıkmak: Listenin başına "outdoor"u koydum çünkü beni en çok oyalayan ve en sevdiğim madde bu. Dışarıda alanım daha geniş, oradan oraya koşturup merdiven inip çıkıyorum. Kaydıraktan kayıp salıncağa biniyorum. Bütün enerjimi bu şekilde harcayabilirim. Açık havanın artılarını da unutmayalım.2) Dolap düzenlemece: Şifonyerimin çekmecelerinin yanında bir de kapaklı rafların olduğu bir bölüm var. Raftaki eşyaları yere indir, sonra tekrar rafa koy, al salona götür, sonra geri getir derken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Kendi odamı düzenliyor olmak kendimi büyük gibi hissetmemi sağlıyor ve öz güvenimi artırıyor. Annem de derli-toplu bir kız olacağıma dair hayaller kuruyor.3) Sepet boşaltmaca: Annem önüme bir sepet koyuyor. İçinde bazen tanıdık oyuncaklar, bazen de ilk defa gördüğüm objeler oluyor. Hepsini teker teker boşaltıp inceliyorum. Oyuncakların/objelerin malzemeleri, dokuları, kokuları ve çıkardıkları sesler duyularımın gelişmesine yardımcı oluyor. 4) Saklambaç: İşte bir diğer favorim. Bazen salondaki koltuğun etrafında bazen de tüm evi kapsayacak şekilde oynuyoruz. Annem saklandığı yerden bana sesleniyor, sesleri takip yeteneğimi kullanarak şıp diye buluyorum.
5) Yakalamaca: Artık koşabildiğim için çılgınlar gibi yakalamaca oynayabiliyorum. Yalnız bazen karar değiştirip kaçarken kovalayabiliyorum, bizim oyunda kimin kaçıp kimin kovaladığı belli değil. Zevki de burada! :)
6) Bebeklerimi canlandırmaca: Buna yeni başladım. Ali, Ayşe ve Schumacher sanki canlıymış gibi onları yürütüyorum, arabaya bindiriyorum, eve koyup kapıyı kapatıyorum, yemek yediriyorum.7) Kule yapmaca: Objeleri üst üste koyup kule yapıp sonra yıkıyorum.8) Top oynamaca: Yürümenin en güzel yanlarından biri bu oldu. Topun peşinde koşup gol atıyorum. Henüz elime aldığımda istediğim yere fırlatmayı beceremedim ama çalışıyorum.
9) El becerileri geliştirmece: Plastik şişe kapağı ve fermuar açma-kapama işleri tamamdır, düğme ilikleme-çözme çalışmalarım devam ediyor.
10) Müzik ruhun gıdasıdır: Trompet, ksilofon, piano ve davul çalıyorum. Müzik hem ritm duygumun gelişmesine yardımcı oluyor hem de beni eğlendiriyor.11) Basit ev işlerine yardım etmece: Çamaşır asıyorum, toz alıyorum, terlikleri kaldırıyorum. Bir işe yaradığımı bilmek hoşuma gidiyor.
İlk etapta aklıma gelenler bunlar... Sizin aklınıza gelen başka oyunlar olursa lütfen paylaşın.. :)

2 yorum:

  1. Henuz bebisimizin gelmesine bikac ay kaldigi icin hic bir fikrim yok oyunlar konusunda ama senin sayende cok guzel oyunlar ogrenmis oldum : )
    Bu elayida yerim yerim ablasi bizimde kiz bebisimiz olacakya onun sevinci var : )

    YanıtlaSil
  2. Ela'yi hamilelerin ve Ela'dan küçük bebeği olanların takip ettigini duymak çok hoşuma gidiyor. İleride yaşayacaklarınızı gözünüzde bir nebze olsun canlandirabiliyorsak ne mutlu bize ;)

    Dogum ne zaman?

    YanıtlaSil