01 Temmuz 2010

Sütçü geldi haanıımm!

Pazartesi kahvaltıdan sonra annemle yürüyüşe çıkmıştık. Eve dönerken bizim apartmanın önünde elinde beyaz damacana olan bir abi gördüm. Annem tanıyormuş gibi abiyle konuştu, yukarıya davet etti. O abi meğer sütçüymüş! Geçenlerde bahsettiğim sütle ilgili polemikler üzerine annem Aysun the Sütçü'ye ulaşmış ama bir süre eve gönderim yaptığı adreslerine yenisini ekleyemediği cevabını almıştı. Yeni talepleri sırayla değerlendiren sütçümüz biz Kıbrıs'tayken mail atıp bize de süt gönderebileceği müjdesini vermiş, bizim mıntıkanın teslimat günü olan ilk pazartesi de 5 lt'lik sütümüzü göndermiş.

"Bu devirde açık süt mü alınır Ela?" demeyin diye size sütçümü tanıtayım biraz. Silivri'nin Büyükçavuşlu Köyü'ndeki Gündönümü Çiftliği'nin başında Aysun-Mehmet Sökmen çifti var. İşlerini çok önemsedikleri süreçlerin kusursuz işleyişinden belli. Sürünün hastalıklardan arı olması için çok çalışıp 5 yıl önce sertifikalarını almışlar. El değmeden sağım yapıp, sütü o anda soğutup, ilk bizim açacağımız damacanalara dolduruyorlar. İneklere fabrika yemi ve sütü artırıcı hormon vermiyorlar. İnek hastalanır da antibiyotik alması gerekirse sütünü ne buzağılara veriyorlar, ne de bizlere satıyorlar. Evet organik değil ama annem organik sütün tadından haz almamaya başladı. Diğer sütleri zaten sevmiyor, su gibi buluyordu. Şimdi en azından daha kıvamlı, daha güzel bir süt içiyoruz. Sütçümü yakından tanımanız için aşağıya birkaç link ekliyorum:






Siz de bu lezzetli sütten tatmak isterseniz sütçüme bir mail atmanız yeterli: aysun@gundonumu.biz.tr

Peki biz ilk 5 lt. sütle ne yaptık? Önce kaynadıktan sonra 15 dk. daha savurarak pişirdik. Ilınınca buzdolabına koyduk. Ertesi sabah üzerinde biriken kaymağı sıyırıp cam şişelere doldurduktan sonra tekrar buzdolabına kaldırdık. Kaymağı kahvaltıda yedik. Tiramisu ve sütlaç yaptık. Çok lezzetli ve kıvamlı oldular. İlk günden yoğurt yapmaya cesaret edemedik, önümüzdeki hafta deneyeceğiz. Eskisi gibi günde 600 ml. süt içiyor olsaydım 5 lt. bize kesinlikle yetmezdi. Bu lezzetli sütle tanıştığım için gerçekten çok mutluyum! :)

4 yorum:

  1. Merhaba,
    Biz de sizin gibi, doktorumuz Kadir beyin tavsiyesiyle 6 bebeğim 6 aylık olduğundan beri kutu süt kullanıyoruz. Kutu süte başladığımızdan beri, ben de herkesten farklı olmanın endişesi içindeyim. Kutu sütlerle ilgili okuduklarım da bu endişemi katlıyor...
    Gördüğüm kadarıyla Ela da Alp gibi süte bayılıyor :) Sormak istediğim, hala Aysun hanımdan gelen sütleri mi kullanıyorsunuz yoksa kutu süte mi devam ediyorsunuz?
    Açık süt denemeleri yapmadan önce yorumunuzu almak istedim.
    Ela'ya sevgiler, çok şirin bir kız :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Yeliz, öncelikle teşekkürler. Eminim Alp de çok tatlidir. :)

    Bir süre daha Aysun Hn'dan süt almaya devam ettim, sonra marketten günlük süt almaya başladım. Süt ciftlikleriyle ilgili olumsuz birkaç yazı okudum. Aslında süt güzeldi.

    Süt polemige çok açık olan bir ürün. Her kafadan baska ses çıkıyor, insan neye inanacagini şaşırıyor. Ama cogunluk UHT sütlerin yerine günlük süt tercih edilmesi gerektiğine inanıyor. Artık bu konuya daha fazla kafa yormak istemediğimden günlük sutle devam ediyoruz.

    Ela sutu çok seviyor. Bu ara günde 1,5 lt'ye çıkardı. Bazı doktorlar 500 ml'den fazla içilmesini önermiyor. Zaten Ela'dan baska bu kadar erken inek sütüne başlayan da yoktu. Umarım dogru yoldayizdir.

    Sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
  3. Ela gibi Alp de sütü çok seviyor. Henüz 8 aylık ama öğünlerini de yemesine rağmek 700 cc civarı da süt içiyor.
    Araştırdıkça daha da kafam karışıyor. Ben de günlük sütle devam etme kararı aldım. Yine de içim çok rahat değil sütle ilgili, kimileri 2 yaşına kadar önermezken biz 5. ay dolduktan sonra başladık.
    Herkesin seçimleri farklı. Biraz annelik iç güdülerime güveniyorum, biraz doktorumuz Kadir Tuğcu'ya... Bir de mamaların sütten daha zararlı olabileceğini düşünüyorum. Tüm bunlar bir araya gelince radikal, ama doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum.
    Destek ve paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Umarım doğru yoldayızdır ama kabul etmeliyim ki insanlar çok kafamı karıştırıyor.

    Aşırı süt içerek aldığı kalsiyumu Ela'nın vücudu kullanamadığı için biriktireceğini ve bunun da zararlı olacağını söyleyenler var. Kasımın ilk haftası Kadir Bey'e gideceğiz. Danışacağım bu konuyu ve tahlil isteyeceğim. En azından elimde bir kanıt olur :)

    YanıtlaSil