26 Aralık 2010

Bye bye bez!

"Üzerinde çalıştığım bir proje var." demiştim, ne olduğunu tahmin etmiş miydiniz? Tam iki haftadır bezsizim!

İki hafta önce dolaba gidip de hiç bez kalmadığını gördüğümde çok şaşırdım ama bezsiz idare edebildiğimi ve bizimkilerin benimle nasıl gurur duyduğunu görünce durum hoşuma gitmeye başladı. Kendime güvenim geldi. Resmen büyüdüğümü hissettim. Annemin dediğine göre "Terrible Two" krizlerim bile hafiflemiş. Ne güzel! :)

İki hafadır blog'umu güncellemesem de bu süreçte neler yaşadığımı her gün kaydettim ve biraz önce hepsini yayınladım. Neler yaptığımızı ve hangi sonuçları aldığımızı "Tuvalet alışkanlığı" etiketi altında topladım. Merak edip göz atmak isteyenler olursa diye... :)

Uzun lafın kısası 20. ayımı henüz doldurmamışken bezi bıraktım diyebilirim. Benzer süreçlerden geçmek üzere olanlar için faydalı olacağını düşündüğüm detaylar şöyle:

- Günümüz trend'i bebeklere tuvalet alışkanlığı kazandırmayıp hazır olmalarını beklemek olsa da annem bu konuda kendi bildiğini okudu. İlk kez 11 aylıkken tuvalete oturdum ve hemen kakamı yaptım. Annemin korkusu herhangi bir koşullandırma olmadığı sürece hazır bezin verdiği rahatlıkla 3 yaşıma kadar bezle takılmamdı. Bu nedenle tuvaleti kullanmayı öğrenmeme yardımcı oldu.

- Kaka neyse de bana kalsa çişimi hiç tuvalete yapmazdım. Evde bez kalmayışı benim için iyi bir tetikleyici oldu. O andan itibaren hiç bez görmedim. Bez tak diye hayatımdan çıkıverdi.

- Bez kullanırken çişimi tutma ihtiyacını hiç hissetmemiştim. Geldiği an az az yapmıştım. Bez olmayınca tutabildiğimi gördüm ve tuttum.

- "Gündüz bez bağlamayıp gece bağlamak" hatasına düşmedik. İlk birkaç gece ben uyuduktan sonra annem önlem olarak bağlamış ama bakmış ki iyi gidiyorum beni uyandırmadan bez bağlama stresine de son vermiş. Anlayacağınız bez bir gitti, pir gitti. Bir daha da gören olmadı.

- Külot ve alıştırma külotları da bez hissiyatı verdiğinden ilk hafta bunları kullanmamak en iyisi. Ben dizime kadar elbise ya da bol pijama altı giydim.

- İlk 4 gün evden çıkmadık. 5. gün yarım saat, 6. gün 4 saat dışarıdaydık. Başarılı olduğumu görünce her gün çıkmaya devam ettik. Ve tabii artık normal külot giymeye başladım.

- Hem lazımlık temizlemek hem de lazımlığa alıştıktan sonra bir de tuvalete alışma süreci yaşamak istemediğinden annemin tercihi tuvalet adaptöründen yana oldu. Bu bana da uygun geldi. Tuvalet adaptörüyle çok rahat ettim.

- Dışarıda ya da misafirlikte kullanmak için Potette Plus aldık. Annem de ben de çok rahat ettik. Şiddetle tavsiye ederiz.

- "Kızımın tuvalet kitabı"nı defalarca okuduk. Büyüdükçe bez kullanılmadığını bu kitaptan öğrendim. Tesadüfen benim tuvalet adaptörüm ve seyahat oturağım kitaptakilerin birebir aynısı çıkınca kendimi kitapta gördüklerimle eşleştirmem daha kolay oldu.

- Bu süreçte motivasyon çok önemli olduğundan yere kaçırdığımda annem beni hiç azarlamadı. "Sorun değil, bir dahaki sefere tuvalete yetişirsin." dedi. Tuvalete yetişmeyi başardığımda da neşeyle kutladı. Hevesimi kırmadığı gibi bolca destekledi.

- Daha fazla ayrıntı isteyenler, buraya bir tık!

Şimdi söyleyin bakalım, kocaman bir "Aferin"i hak etmiyor muyum? :))

8 yorum:

  1. aferin bizim guzel elusumuz... seni cok seviyoruz :)
    lisya-rubi

    YanıtlaSil
  2. Elacım seni ve anneni tebrik ediyorum. Süpersiniz! Ben sana kutlama hediyesi alayım o zaman, ne istersin???

    YanıtlaSil
  3. Kocaman bir aferin cidden Elaya darısı bizim başımıza :)

    YanıtlaSil
  4. Annene ve sana kocaman bir aferin :))

    YanıtlaSil
  5. Anneanne ve dedesinin bir tanesi, senin altından kalkamayacağın hiçbir şey yok. Tıpkı annen gibisin. Kocaman aferin sana!

    YanıtlaSil
  6. Tebrik ediyorum Elacım seni ve tabi bunca zahmetle başarının kaynağı olan anneciğini.Darısı başımıza inşallah.En çok gece tuvalete gidip tekrar uykuya devam etme faslın beni hayrete düşürdü.Malum biz uyku hali bozulacak diye altını bile değiştirmekten korkar oldukta.

    YanıtlaSil
  7. Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler...

    Benzer süreçlerden geçecek olanlar için naçizane önerim; 1 yaşına yakın tuvalet adaptörü ile ısınmalara başlamak, 18. aydan sonra da fazla uzatmadan bu işi çözmek.

    Umarım herkes kolaylıkla geçer bu aşamayı! :)

    YanıtlaSil
  8. Dilekcim çoğunlukla gece kalkmıyorum. Yatmadan önce son bir tuvalet ziyareti yeterli oluyor.

    Olur da çişim gelirse anneme sesleniyorum. Uykumun açılmasına izin vermeden uçarak geliyor. Karanlıkta tuvalete gidip hiç konuşmadan işimi halledip hop diye yatağa geri dönüyorum.

    Sizin için erken ama şimdiden kolay gelsin :)

    YanıtlaSil