28 Aralık 2010

Ela the bahçıvan

Annemin 29 Ekim tatilinde Amsterdam'dan aldığı laleleri hala dikememiştik. Kasım-Ocak arası dikim için en uygun zamandı ve zaman su gibi akıp gidiyordu. Aslında çoktaaan dikerdik de bir türlü Koçtaş'a gidip saksı ve toprak alamadık. Cevahir çok hoşlaştığımız bir AVM değil ve bize en yakın Koçtaş orada. Daha fazla gecikmemek için geçtiğimiz cuma dayımı kolluk kuvveti olarak yanımıza alıp Cevahir'e giderek toprak ve saksı aldık.

Dediklerine göre lale yetiştirmek çok kolaymış. Biz de bir deneyelim bakalım. Eğer ilkbaharda güzel sonuç alırsak bundan sonra her sene dikmeye karar verdik.

İşte amatör lale yetiştiriciliğinin püf noktaları:

Hangi saksı?
Koçtaş'ta çok özel bir şey bulamadık. Hatta bence bizimkisi biraz derin bile kaçtı. Derinliği en az 15 cm. olan bir saksı yeterli olurdu. Saksıyı toprakla doldurup (hatta mümkünse altına drenaj yapmak iyi oluyormuş) üstten 5 cm. aşağıda olacak şekilde çukurlar açıp soğanları yerleştirip üstünü kapatmak gerekiyordu, biz o kadar çok toprakla doldurmadığımız için aşağıda kaldı. Ama sorun olmaz herhalde.

Hangi toprak?
Normal bir torfun yeterli olacağını söylediler, biz de Anadolu marka torf aldık.

Nasıl dikilmeli?
Sivri kısımları yukarı gelecek şekilde aralarında 10'ar cm. bırakarak diktik. Üzerine hafifçe pat pat yaptık. Can suyunu ben verdim. Bakalım elim uğurlu gelecek mi?

Eğer bir renk cümbüşü oluşsun isteniyorsa soğanlar aralarında 4-5 cm. kalacak şekilde de dikilebilirmiş. Bizim soğanlar rengarenk. İçlerinde mavi bile var. Acaba nasıl bir görüntü oluşturacaklar?

Diktikten sonra ne yapmalı?
Bu aşamada saksıyı evde tutmamak gerekiyor çünkü soğanlar sıcak havada çürüyor. Biz balkona koyduk. Karanlık bir yerde 5-10 derece sıcaklıkta saklamak lazım. Havamız buna gayet uygun. Her hafta azar azar sulayıp kontrol edeceğiz. Yaklaşık 10 hafta sonra tomurcukların 5-10 cm. kadar olması gerekiyor. (Laleler soğukta kaldıkça daha canlı ve uzun ömürlü olurmuş.)

Çiçeklenme bittikten sonra ne yapmalı?
Eğer bu aşamaya başarıyla gelebilirsek çiçekler boynunu bükmeye başladığında keseceğiz. Yaprakların bol güneş altında kendi kendilerine kurumasını bekleyeceğiz. Sarardıkları zaman sulamayı keseceğiz. Sonra da soğanları topraktan çıkarıp serin ve kuru bir yerde saklayacağız. Seneye tekrar dikeceğiz.

Bizimle birlikte lale dikip, sonuçları baharda karşılaştırmaya var mısınız? ;)

PS: Büyükşehir Belediyesi lale yetiştirenlere alım garantisi veriyormuş. Bakarsınız bu işe gireriz! :))

5 yorum:

  1. Ela' cık, ben babanın iş yerinden arkadaşı ve senin sıkı bir takipçin :)
    Biz de elimizdeki laleleri nasıl dikeceğimizi kara kara düşünürken bu bilgilendirme çok faydalı oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabaaa! Mart'ta görüşeceğiz o zaman ;)

    YanıtlaSil
  3. Tabii :) seve seve ...

    YanıtlaSil
  4. Sen bakma ismimin yerine emlak yazdığına :) Ha Milliyet emlak ha ben zaten :) Malum google hesabı :)

    YanıtlaSil