03 Ocak 2011

Hangi pompa?

İstanbul'dan Özlem Cihan sormuş: "Elacığım kiralanan süt sağma pompaları hakkında bilgi verir misin?" :) Pompanın kiralandığı dönemi hatırlamadığım için bu konuda sözü anneme bırakıyorum...

Özlemciğim öncelikle tebrik ederim. İnşallah sağlıkla kucaklarsınız miniği. Due date nedir? Takipte olalım. :)

Pompa iki durum için gerekli:
1) Doğumdan sonra 3 ila 5 gün içinde göğüslere süt hücum ediyor. Bebek ise henüz bir çay kaşığı kadar emebiliyor. Bu sütü boşaltmazsan hem acı veriyor, hem de ileriki günlerde mastit denen bir hastalığa sebep olabiliyor.
2) İşe döneceksen sen yokken beslenebilmesi için süt stoklaman gerekiyor.

Ben hastaneden eve geldiğim gece yani 3. günün gecesi bu süt hücum etmesini yaşadım. Abartmıyorum göğüslerimin her biri kafam kadar oldu. Acı veren bir durum olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. :) Cem'in kuzeninin eşi bahsetmişti bu kiralanan pompalardan. (Hatta o bir tane işte bir tane ofiste bulundurarak çook uzun süre emzirmeyi sürdürdü.) Gece bile istersek getirebileceklerini söylemişti. Dedim ki "Dayanamayacağım, getirtelim bir tane!" Aradık, gece yarısına doğru burada görebileceğin Medela'nın Lactina adlı modelini getirdiler.

Pompayla süt sağma işini başlangıçta pek sevmedim. Sonra alıştım. Bu hastane tipi olanlar manuel ve elektrikli pompalardan daha güçlü çekerek sağmanın daha kısa sürede bitmesini sağlıyorlar. Elektrikliyi de kullandım, kesinlikle daha yavaş. Manueli bir arkadaşım yanımdayken kullandı, seyretmeye dayanamadım o kadar söyleyeyim-inanılmaz yavaştı!

Ben mutlaka pompa ile sütün stoklanması gerektiğini düşünüyorum. Emzirmek psikolojik etkilere çok açık bir olay çünkü. Sütüm gayet iyiyken, Ela'nın bacakları boğum boğumken ajanstan arayıp "Gayeciğim konuştuğumuz tarihte başlıyorsun değil mi?" sorusu üzerine 2 gece uyuyamadım. Sütüm bir anda %70 azaldı, bir daha da toparlayamadım. Böylece 5.aya girerken stokları tüketmeye başladık. Zaten benim oburiks bir haftada tüm poşetleri bitirdi. Amacım daha uzun süre emzirebilmek, stokları da ben işteyken tüketmekti ama olmadı. Ela 5 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra hiç mama kullanmadan inek sütüne, 6. ayda da ek gıdalara başladı. Kendisini tanıdığın için sonuçtan bahsetmiyorum, nasılsa biliyorsun. :)

"10 günlükken sağdığım süt ne olacak?" sorusu aklından geçebilir diye Amerikan Hastanesi'nin doğum öncesi eğitim programında bahsedilen bir konuyu aktarmak istiyorum. Anne işe döndüğü zaman biberonla tanışan bebekler o zamana kadar görmemiş oldukları biberonu reddediyorlar. Bunun için bebek 21 günlük olduktan sonra sağdığın ilk ay sütlerini haftada 2 kere gibi az bir sıklıkla biberona alıştırma amacıyla hemen kullanabilirsin. Yalnız burada önemli bir nokta var. Biberonu senin dışında biri vermeli. Böylece erken bir dönemde bebeğin kafasında "Annem varken meme emerim, annem yokken biberonla beslenebilirim." algısı oturtulmuş olur. Sakın sen biberonla besleme. Bu iki alternatifi de senin sunabileceğini bilmemeli. Meme emmek çok efor gerektiren bir şey, biberon emmek ise çok daha az efor gerektiriyor. Bu minikler hemen farkı fark ediyorlar, "Memeyle uğraştırma beni anne, biberon ver!" diyorlar. Memeyi reddeden bebek anneyi hemen moralman çökertiyor. Bu da tabii ki sütü azaltıyor.

Ela'yı bu şekilde alıştırmıştım. Birkaç kez sadece. O bile yetti. Biberona geçince kendi eline alıp içti. Zaten kızımın en sevdiğim huylarından biri bu. Yapabiliyorsa eğer, kendi işini kendi görmeyi tercih ediyor. :)
Aklına başka soru gelirse sor böyle, kızımla seve seve yardımcı oluruz. :)

PS: Saklama poşeti olarak Medela'nın ürününü kullandım. Medela bulamadığımda Lansiloh'unkini almıştım. O da güzeldi. Poşetlerin nasıl çözdürüleceğini burada görebilirsin.

5 yorum:

  1. Süpersiniz yaaa uzmanına sor köşesi gibi oldu. :) Benim minik nisan sonu gibi doğacak kısmetse. Alışverişlere 2 haftadır minik minik başladık. Aklıma takılanlar olursa ilk size soracağım. Cevaplar çok açıklayıcı ve herkese faydalı. Güzel detaylar için çookk teşekkürler.

    Bu arada blogda ihtiyaç listesi bakarken, Ela'nın gelişimi aşama aşama karşıma çıkınca duygulandım. Onu çok az görebildim ama bloğu takip ederken sanki gözümün önünde büyüyormuş gibi oldu. Sanki sürekli görüşüyoruz gibi.

    Bebişim dünyaya gelsin ben de onun her anını senin gibi kaydetmek niyetindeyim. Böylece en güzel anları hiç unutulmayacak. Okudukça yeniden yaşanacak. Şimdilik bebeğime yazıyorum...

    Seni seviyoruz Elaaa :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, o zaman biz de sizi takip edeceğiz desene. Nisan doğmak için harika bir ay. Siz de hemen kendinizi dışarı atıp güzel havaların tadını çıkarabileceksiniz. :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Evet benimde doğum yapmak istediğim mevsim, oğlumu heyecanla bekliyoruz...

    Selamlar... Mucxxx

    YanıtlaSil
  4. Elacım bende bu biberon kullanımı ile ilgili bir yazı yazmaya hazırlanıyorum malesefki Gökalp biberonu reddetmekte sanki başka sıkıntımız yokmuş gibi acemiliğimin diyetini ödüyorum başka anneler benim hatama düşmesin ama dimi

    YanıtlaSil
  5. Dilekcim geçmiş olsun. Senin de tecrübe ettiğin gibi bu konu çok önemli ve dikkat edilmesi gereken iki nokta var: Bebek 4.haftada minik minik biberonla tanıştırılacak ve bunu anne dışında biri yapacak.

    Arkadaşlarımın %80'i ya çok geç kaldığı için biberonu kabul ettiremedi ya da biberonu kendi tanıştırdığı için bebek memeyi reddetmeye başladı.

    Sanırım bu bilgiler annelere pek anlatılmıyor. Bloglarımızdan ne kadar anneyi bilgilendirebilirsek o kadar iyi bence.

    YanıtlaSil