Bugün annemle biraz nostalji yaptık, bana hamile olduğu günleri hatırladık. Ne kadar acemiydik ilk günlerde... İnsan başına gelince bu olayın ne büyük bir mucize olduğunu farkedip şaşırıyor. Annem hem okumaya meraklı, hem de durumu kontrol altında tutmayı seven biri. Böyle olunca başına gelenleri kek gibi izlemek yerine başladı okumaya, araştırmaya. İnanın, neyi neden yaşadığınızı bilince katlanmak ya da keyfini çıkarmak çok daha kolay oluyor.
Annem çalışanların çok stresli olduğu bir sektörde çalışıyor: Reklamcılık. Artık yalnız olmadığını öğrendiğinden beri olayları daha hafife almaya, kendini hiçbir şey için üzmemeye gayret etti. Neyse ki hem aile hem de iş çevresi bu konuda çok yardımcı oldu. Hep el üstünde tutulan, bolca ilgi gösterilen, sevgi ve şefkat yumağında sarılıp sarmalanmış bir hamile oldu. Bunun sonucu olarak rahat, mutlu, moralli, çok şükür de sağlıklı bir 9 ay geçirdik. Darısı tüm hamilelerin ve bebeklerinin başına.. :)
Daha önceki yazılarımda yakın zamanda bana 3 arkadaş geleceğinden bahsetmiştim. "Mom-to-be"lere nasıl yardımcı olabiliriz diye düşündük. Hamilelik ve doğum hikayemiz başlıbaşına bir blog konusu olabileceği için burada çok ayrıntıya girmeden faydalı bilgiler içerdiğini düşündüğümüz birkaç kitap önereceğiz. (Belki ileride yeri geldikçe birkaç anımızı paylaşırız.)
"Bana neler oluyor? Bebeğim şu an kaç cm/kg? Şuramda bir ağrı var, neden olabilir?" vb soruların cevaplarını bulabileceğiniz kitap: "Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler?" Yalnız o kadar detaylı ve teknik bilgiler içeriyor ki, kimileri bu kadar ayrıntı bilmekten rahatsız olabilir. Sinirinizi bozacağınıza inandığınız sayfaları atlamanızı öneririz.Eski bebek hemşiresi Ayşe Öner'in kitabı: "Hamilelik, doğum ve bebek bakım kitabı." Ayşe Hemşire'ye televizyonda rastlarsanız kaçırmayın, hatta kurslarına bile gidebilirsiniz. Biz bu kitaptan daha çok bebek bakımı hakkında yararlandık. Aşağıdaki kapağa sahip olan baskıyı alın, güncellendi çünkü, yanlışlıkla eskiyi almayın.Bebeğinizin ilk 3 yılında başucunuzda bulundurabileceğiniz, aklınıza takılan birçok konuda başvurabileceğiniz bir kaynak: "Annelik ve bebek bakımı." Yine aşağıda resmini gördüğünüz yenilenmiş baskıyı alın.Son olarak; bebişler için en önemli konulardan biri olan beslenme ile ilgili Hilal Hoca'nın kitabı: "0-1 yaş bebek beslenmesi ve merak ettikleriniz."Önceden okuyun, öğrenin.. Bebişler geldiğinde hazırlıksız yakalanmayın. Bizi kucağınıza aldığınızda kaslarınızdaki en küçük gerilimi bile hissettiğimizden, kendinizden emin olmanız ve bizi güvenle kucaklamanız çok önemli. Tanrı herkese bebeklerini sağlıkla kucaklarına almayı nasip etsin. :)
29 Temmuz 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ela'cım bloğun oldukça keyifli bir o kadar da faydalı.kendimce annenden baya bilgiler ediniyorum.bişey sormak istedim tecrübelerinize dayanarak kitap kurdu olmak yerine internetden takip yapmakta fayda görür müsünüz? Kolaya mı kaçıyorum yoksa :)
YanıtlaSilDİLEK
Dilekcim teşekkürler. :)
YanıtlaSilTabii ki online olarak da takip edebileceğin kaynaklar var. Yalnız bu mecrada herkes kafasına göre yazdığı için bilgilerin doğruluğundan emin olamazsın. Bu yüzden uzman kişilerin yazdığı sayfaları tercih etmekte fayda var.
Benim önerilerim şöyle:
www.gebelik.org
www.anneoluncaanladim.com
www.anneyiz.biz
www.akillibebek.com
Özellikle her foruma girmemeni tavsiye ederim. Cahil, lise mezunu, kıro vs herkes yazıyor buralara. Kafan karışmasın, canın sıkılmasın.
www.anneoluncaanladim.com'un forumunu şiddetle öneririm. Çünkü bu sayfada yazılanlara uzmanlar cevap veriyor, sıradan insanlar değil. Çocuk dr. olan mesela bizim doktorumuz; Kadir Tuğcu. Foruma "gazım var ne yapayım" diye yazarsan "ayaklarının altına kayısı yağ sür" diyenler olabilir. Buna doktorumuzun yorumu "neden? malatyalı mısın?" oluyor. :) Bilimin ışığından şaşmıyoruz, seni öpüyoruz...
PS: Hediyeni hemen değiştirdim, 3-6 aylığını buldum. Kahvaltıya gelirken giydirir getiririm artık ;) Muck