2 haftadır biberon kullanıyorum. Sadece anne sütüyle beslenirken ne güzeldi, emzikle de aram iyi olmadığından beslenmemde yapay olan hiçbir şey yoktu. Doktorum süt takviyesi yapalım dediğinde annemin benim için seçtiği Avent marka biberonu kullanmaya başladım. (Daha önce birkaç kez alıştırma denememiz olduğundan yadırgamadım.) Biberon emziğini kavrayış hareketim annemin memesini kavrayışımla aynı. Ağzımı kocaman açıyorum, minik deliği sayesinde sütü memeden gelirmişcesine azar azar içiyorum. 2 haftadır meme ile olan ilişkimde de bir aksama yok. Hayatımıza mutlu mesut devam ediyorduk ki... Annem bugün internette okuduğu bir yazı ve bu yazının kaynaklarını takip ederek ulaştığı onlarca sayfada okudukları karşısında dehşete düştü.
Biberonlarımızın hammaddesi olan polikarbon plastiğin katılaşmasını sağlayan bir madde var: Bisphenol A. Bu kötü BPA, mamanız biberon içinde ısıtıldığı zaman, biberonlarınız steril edildiğinde, kaynatıldığında ya da bulaşık makinesinde yıkandığında açığa çıkıyor. Açığa çıktığında yani besinlerimize karışıp minik vücutlarımıza girdiğinde ne oluyor peki? Kanser, obezite, erken ergenlik, hiperaktivite vs.
BPA'nın insan sağlığına olan zararları klinik deneylerle kanıtlanmış durumda. Öyle ki Amerika, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde BPA'lı ürünlerin satışı kesinlikle yasak. Kamuoyu oluşturabilen, insan hayatının önemli olduğu bu gelişmiş ülkelerde satılamayan BPA'lı ürünler ne oldu peki? Bizim gibi 2. ve 3. sınıf ülkelerdeki bebeklerin kullanımına sunuldu. Annem bunları öğrendiğinde çileden çıktı!!! Sen koskoca Aventsin. BPA'sız ürünlerin de var. Neden Türkiye pazarına, Türk bebeklerine seçme şansı vermiyorsun? Alternatifimiz yok ki... Rafta ne varsa onu alıyoruz. Hatta anneniz okumayı araştırmayı seven biri değilse bu durumdan haberiniz bile olmadan mamalarınızı mideye indiriyorsunuzdur!
Annemin süt sağma pompası ve saklama poşetlerinde tercih ettiği marka Medela. Medela'nın ürünlerinde BPA bulunmuyormuş. Yani sağarken ve saklarken şanslıyım. Peki içerken? Maalesef Medela'nın biberon emziği yok. 2 haftadır ben de vücuduma BPA alıyormuşum. :(
Henüz Türkiye'de BPA'sız (BPA Free) biberon bulunmadığına göre elimizdeki biberonları atıp BPA'sızlarını alamıyoruz. Peki ne yapıyoruz? Bugünden itibaren biberonlarımı kaynatmıyoruz, steril etmiyoruz, bulaşık makinasında yıkamıyoruz. Zaten doktorum hastanede değilsem ve ürünleri bir tek ben kullanıyorsam sterilizasyon işleminin gereksiz olduğuna inanıyor. Annem bundan sonra biberonlarımı ve emziklerimi ılık sabunlu suda yıkayacak. Bir yandan da BPA'sız biberon araştıracak. Bir söylentiye göre Avent BPA'sız ürünlerini eylülden itibaren Türkiye'de satışa sunacakmış. Sağolsunlar, lütfetmişler! Philips gibi dünya devi bir firmanın böyle ucuz davranışlarda bulunduğuna inanamıyoruz ve onu kınıyoruz! Annem firmaya konuyla ilgili mail attı. Artık olan olmuş ama en azından Türkiye'nin farkındalık gösteren, eğitimli, sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın önemine inanan insanlardan oluştuğunun farkına varmalarına yardımcı oluruz belki. Maili tüm arkadaş listesine fwd etti. Siz de zaman ayırıp iki satır yazabilirseniz çok iyi olur.
BPA'sız biberon bulup aldığımızda buradan haber vereceğim. Aradığımız ürün Polyether Sulphone (PES) adlı malzemeden yapılmış, doğal olarak bal renginde olan bir biberon. İlk tercihimiz Avent olmayacak ama biz bebekler alıştığımızdan başka ürünü kabullenemiyoruz maalesef. "Lanet olsun içimdeki Avent sevgisine!" deyip Avent alacağız galiba yine. :(
Konuya rastladığımız blog'a burada yer vermeden olmaz. Evin Kedisi'ne ilk kıvılcımı çaktığı için teşekkür ediyorum.
24 Ağustos 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bu yüzden cam şişe'ler her zaman tercih edilmelidir. Artık plastik tamamen sağlıkla ilgili herşeyde ortadan kalkmalıdır.
YanıtlaSilKesinlikle! Annemin mutfağı herhalde dünyanın en az plastiğe sahip mutfağıdır. İlla plastik kullanılacaksa polikarbonat (PC) yerine polietilen (PE) ya da polipropilen (PP)tercih etmekte fayda var.
YanıtlaSilBen artık çok hareketli olduğumdan cam biberon kullanamam, kırılma tehlikesi var çünkü. Daha küçük bebekleri eğer anneleri besliyorsa cam biberon tercih edilebilir belki..
Cam biberonla ilgili bir ayrıntı da benden...
YanıtlaSilAnne sütünün içeriğindeki bazı faydalı maddelerin biberonun iç çeperine yapıştığını, dolayısıyla bebeğe geçemediğini duymuştum. Ne kadar doğru bilemiyorum tabii..
Avrupada şu anda Türkiyede satılan tüm markaların PBAsız biberonları var.Benim birde anlamadığım Türkiyede 38tlyi bulan en pahalı biberon bile avrupada 5euro civarı.Hemde PBA sız!Anladık ithal ürünler daha pahalı olabilir ama bukadar fiyat farkı olmazki.Hem kazıklıyolar hemde yavrularımızın sağlığıyla oynuyorlar!
YanıtlaSilçok haklısın. tabii bu durum ülkemizdeki vergilerin yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir. bu arada sözde eylül'de bpa'sız biberonlar gelecekti.. hani nerede???
YanıtlaSil