14 Nisan 2010

Atopik dermatit olmuşum haberim yok!

2 ay kadar önce vücudumda minik pütürler oluştu. Ön tarafta göğüs altı-bez bölgesi üstü ve arka tarafta sırtımda belirdiler. Yediğim birşey dokunmuş olabilir diye çeşitli besinler menümden çıkarıldı ama durumda değişiklik olmadı. 1 yaş kontrolünde doktorum kuru ve hassas bir cilde sahip olduğum için böyle olduğunu söyledi. Anneme cildimi bol bol nemlendirmesini tembih etti -ki zaten her gün yapıyorduk- ve ekledi; "Atopik kremlerden alman lazım ama dur ilk etapta masraf çıkarmayalım sana. Her gün bebek kremleriyle bakımını yap, sonra durumu değerlendiririz. Bu arada masraflı bir kız olacak şimdiden söyleyeyim."

3 haftadır her gün yıkanıp yağlanmama rağmen durumda değişiklik yok. Bu süre zarfında annem Mustela yerine Bübchen aldı. Banyo süngerimi tenime temas ettirmeyi bırakıp duş jelini eliyle köpürtüp vücuduma sürmeye başladı. Havlularım (Chakra'nın organik ürünü) zaten yumuşacık... Hala daha değişen birşey olmayınca dermatologa gitmekte fayda olduğunu düşündü ve beni kendi cilt doktoruna götürdü. Belki bir tür egzamadır, tedavi edilmezse kötüleşir düşüncesiyle...

Doktor görür görmez "Hmmmm o kadar kuru ciltli ki; atopik dermatit (alerjik egzama) olmuş." dedi. Hoppalaaa şu yaşıma kadar sorunsuz geldim, hastalık nedir bilmem. Nereden çıktı şimdi bu? Aslında bana pek zararı yok, olan aile bütçesine olacak sadece. Annecim&Babacım, ellerinizden öperim! :))

Gelelim öğrendiklerime...

Atopik dermatit (Atopic Dermatitis) nedir?
  • Kronik, pembe-kırmızı renkli, pütürlü döküntülerdir. (Aslında kaşıntı, sulu kabarcıklar, kabuklanma da yaparmış ama bende olmadı.) Tüm vücuda yayılabilir ya da bende olduğu gibi belirli bölgelerle sınırlı kalabilir.
  • Atopi; alerjik reaksiyon göstermeye yatkın olmak demektir. Genellikle aileden gelmektedir.
  • Tıpkı bende olduğu gibi 1 yaş civarında sıklıkla görülür. Çoğunlukla 3-5 yaş arasında ya da ergenlikte geçer.
  • Kalıtım ve çevresel faktörler etkindir, bulaşıcı değildir.

Nasıl tedavi edilir?

  • Öncelikle koruyucu önlemler alınır. Cilt aşırı kuru olduğu için sabun içermeyen ürünlerle temizlik yapılmalı, çoğunlukla su kullanılmalıdır. (Yemekten sonra ağzımı su ile yıkamak, ıslak mendil ile silmemek vb.) Ilık su ile banyo, sabun içermeyen duş jelini sulandırarak vücut temizliği ve yumuşak bir havlu ile sürtmeden kurulama yapılır. Hemen nemlendirici sürülür.
  • Atopik egzamanın şiddetlenmesine neden olan alerjen maddeler (hayvan tüyü, ev tozu, polen, çeşitli gıdalar vb.) biliniyorsa bunlardan uzak durulur. Pamuklu giysiler giyilir. Yün ve halı gibi sert malzemelere sürtünmemeye dikkat edilir. Kimyasal deterjanlar, ısı değişiklikleri ve stresten uzak durulur.
  • Bioderma'nın Atoderm serisinden duş jeli ve nemlendirici alınır. Alternatif olarak Topicrem olabilir. (Fiyatları aynı baremde. Tek fark Atoderm açıldıktan sonra 6 ay, Topicrem 12 ay içerisinde bitirilmeli.)
  • Benim durumuma özel olarak pütürlü yerlere sadece 2 gün kortikosteroidli krem (Dermatop) sürülür ve sonuç doktora bildirilir.

Hem anne hem baba tarafından alerjik genleri toplamışım, yapacak birşey yok. Bundan sonra biraz daha narin bir bakım gerekecek bana. Daha kötü durumda olan bebekler varmış, çok üzüldüm. Allahtan benimki o kadar ileri seviyede değil. Bu noktada annemin iç güdülerine de hayran kaldım. Neredeyse teşhis koyup götürdü ve doktora tasdik ettirdi. "Çocuğun doktoru önce annesidir." diye bir laf vardır, çok doğruymuş. Beni okuyan annelere de hiçbir konuyu ihmal etmeyip akıllarına takılan herşeyi doktorlarına sormalarını öneririm.

PS: Burada yazdıklarımı lütfen kendim için aldığım notlar olarak düşünün. Başkasıyla ilgili teşhis ve tedavilerde kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder