20 Mayıs 2010

Süt hakkında polemikler bitmezzzzz!

Geçenlerde annem bir köşe yazarını okumuş. Dünyada insan hariç hiçbir canlının başka bir canlının sütünü içmediğini, çeşitli işlemlerden geçen inek sütünün insan vücudu tarafından zor tolere edildiğini, yoğurt-peynir gibi süt ürünleri içindeki proteinin yapısı farklı olduğundan bunların tüketilmesi gerektiğini ve hatta sütün kemik erimesini önlemekten öte kemik erimesine neden olduğunu yazmış. (Yazı Habertürk'ün editoryal sayfasında çıktığı için buraya linkini almak adına araştırdım ama bulamadım. Bu sırada başka yazılarla karşılaştım. Aşağıda görebilirsiniz.)

Hoppaalaaa!!! Ne olacak şimdi? Biz annemle her gün lıkır lıkır süt içiyoruz. Herşeyi geçtim kemik erimesini önlemeyip sebep olmasına ne demeli?? Annem, "Çok zor bir dünyada yaşıyoruz Elacığım..." dedi, "İnsan neye inanacağını bilemiyor..."

Süt konusundaki polemikler bir gün biter mi acaba? Hayır neden böyle olduğunu da anlamıyorum ki... Sadece bebeklere süt yerine mama verilsin diye bunlar yapılıyor zannediyordum. Şimdi de kocaman kadınların bile süt içmemesi gerektiğini söyleyenler çıktı!

Artık yapacak birşey yok, tiryaki oldum bir kere... Sütü o kadar seviyorum ki değil görmek, adını duymak bile yetiyor. "Minımiiii!!!" diye bağırmaya başlıyorum.

Bir de UHT mi, günlük mü, açık süt mü polemiği var. Bakın buna hiç değinmemiştik. İçenler ve içmeyenler diye bölündüğümüz yetmiyormuş gibi UHT, günlük ya da açık süt içenler diye bölünüyoruz. Bu konuda da bilgilerimizi paylaşalım ve yeni bir polemik yaratılana kadar süt konusunu tekrar açılmak üzere rafa kaldıralım.

Annem çalışırken süt markalarından biri ajansın müşteri portföyüne katılmış, kendilerini ve ürünlerini tanıtmak amacıyla sunuma gelmişlerdi. Annem de "Tam muhatabı!" diye düşünerek günlük mü yoksa UHT süt mü diye ürün sorumlusuna sormuştu. Aldığı bilgiler kısaca şöyle:

- Günlük süt: 70 derece civarında 15 sn. kadar ısıl işlem uygulanıyor. Isı 100 dereceyi geçmediği için tüm mikroorganizmalar ölmüyor. Yani bu ürünler sterilizasyona tabii edilmemiş oluyor.

- UHT süt: 100 derecenin üzerinde 2-3 sn. kadar ısıl işlem uygulandıktan sonra aniden soğutuluyor. Isı çok yüksek olduğundan mikroorganizmaların hepsi ölüyor fakat kısa süre ısıtılıp aniden soğutulduğu için besin değerleri korunuyor ve sterilize edilmiş oluyor.

Piyasada "En sağlıklısı UHT süttür, başkasını almayın." diyen de var, "Mikroorganizmaların tümü ölünce süt sütlükten çıkıp hiçbir faydası kalmıyor." diyen de var, "Kapıdan açık süt alıp kaynatmayın, çok uzun süre kaynayınca besin değerini kaybediyor." diyen de var, "Günlük süt için, az da olsa mikroorganizma var ama sorun değil." diyen de var. Gel de birine inan!

İneklere verilen GDO'lu yemlerin ve hormonların süte geçtiğini de hesaba katınca biz Pınar Organik Süt tüketmeye karar vermiştik. Aşağıya birkaç link ekliyorum, siz de farklı görüşleri değerlendirip kendiniz için en doğru olacağına inandığınız sütü içebilirsiniz...

http://www.sutplatformu.com/Haberler/98-UHT-Kutu-Sut-Gerceklerini-Okumadan-Marketten-Kutu-Sut-Almayın.html

www.sutplatformu.com/Makaleler/75-Bu-yaziyi-okumadan-marketten-sut-almayin.html

www.sutplatformu.com/Makaleler/60-Kutu-Sut-Mu?-Acik-Sut-Mu?.html

www.sutplatformu.com/Makaleler/51-UHT-sut-ile-pastorize-sut-ayni-degildirhicbirzaman-UHT-sutpastorize-sut-degildir.htmnl

Yazılanları okuyunca UHT süt gördüğünüzde arkanıza bakmadan kaçasınız gelecek. Çoğu mantıklı, o kadar yapay bir dünyada yaşıyoruz ki süt bile sütlükten çıkmış! Özellikle Pottenger'in deneyi çok korkunç! Ama gerçekten sokaktan açık süt alıp içemem ki... Kime, nasıl güveneceğim? Keşke bunun başka bir yolu olsa... Belki keçi sütünü denemek lazım? Annem çocukken süt kapıdan alınırmış. Hatta Bodrum'un Gündoğan Köyü'nde gittikleri motelde bahçedeki ineklerden sağılan ve sıcak sıcak masaya getirilen sütün tadının hala aklında olduğunu anlatır. Benim için değil ama kendi için alıp deneyebilir belki. Annem onaylarsa ben de içebilirim. Daha önce methini çok duyduğumuz "Aysun the Sütçü"ye mi ulaşsak, ne yapsak?

1 yorum:

  1. gerçekten fenalık geldi artık hergün yenı bır sey cıkıyor ..yok yemegın suyuna bananlrda kalp krızı olurmus..yok ıspnak yogurtsuz yenecekmıs hatta ıspanagın hıc faydası yokmus..
    ne yıyecegımızı ıcecegımızı sasıracagız bunların hepsıne uyarsak..
    ama hazır sut yoğrt evet bende guvenmıyorum hele yogurda..hıc ..

    YanıtlaSil