Biz bebeklerin dünyaya geldikten sonra öğrenmesi gereken en önemli şey annelerimizi emmek. Bunu çoğumuz sorunsuz halledebiliyoruz. Tabii bazı şartların oluşması kaydıyla...
Bunların ilki doğduktan sonraki 1 saat içinde bebeğe annesini nasıl emeceğinin öğretilmesi. Mesela ben doğar doğmaz kontrolüm ve iğnelerim yapıldı ve yarım saat içinde annemin yanına çıkarıldım. Bebek hemşiresi gelip bize nasıl emzirildiğini gösterdi. Annem de ben de dünyadan bir haberdik tabii. Birlikte öğrendik bu işi. O kadar komik fotoğraflarımız var ki.. Annem ameliyatlı olduğundan bir garip yatıyor, beni memeye koyup gitmişler, iki büklüm kalmışım vs.
Bir diğer önemli konu bebeklere bebek odasında şekerli su verilmemesi. Eğer F. Nightingale ya da Amerikan gibi bebek dostu hastanelerde doğarsanız, hiç merak etmeyin asla böyle birşey yapmazlar.
Bebeklerin bebek odasında tutulmayıp anneleriyle yatmaları da çok önemli. İlk saatlerimizde her acıktığımızda hoop annemizin kucağında olmamız gerekiyor. Hastanenin bir ucundan annemizin kaldığı odaya götürülmeyi bekleyemeyiz.
Son olarak; hayatımızın belki de ilk iki yılını etkileyecek emzik ve biberon kullanımı konusu var. Bebeklerin kafa karışıklığı yaşamaması için uzmanlar sadece anne sütüyle beslenen bebeklere ilk 3 hafta kesinlikle emzik ve biberon verilmemesini öneriyor. Anne memesini emmek zor, biberonu emmek kolay, biz bebekler akıllıyız. Bu 3 faktör biraraya geldiğinde, "Anne ya, sen geç bu meme işini valla çenem yoruldu! Bana şu öbüründen versene nasılsa aynı şeyi içiyorum" deyiveriyoruz. Emmeyi azalttığımız ya da bıraktığımız zaman ise annemizin memesi beynine süt yapması için sinyal göndermediğinden annemizin süt performansı düşüyor, kısa bir süre sonra da süt üretimi duruyor.
Bazen annenin bebeğini emziremediği durumlar olabiliyor. Böyle olduğunda yapılması gereken; biberonla besleme işini bir başkasının üstlenmesi. Böylece biz kafamızda şöyle bir kodlama yapıyoruz: "Annemde meme, bakıcımda biberon."
Ben de artık her gün, günde 4-5 kez biberon kullanacağım. Annem bana nedenini niçinini anlattı. Tek kaygısı emmeyi bırakmammış. "Biberona alışıp beni bırakma, tamam mı?" dedi. Söz vermedim valla hangisi işime gelirse. Her memeden sonra annemin 40-50 cc kadar sütü biberonla vermesi gerekiyor. Peki evde 3. bir kişi olmadığına göre bana biberonu kim veriyor?
İzleyelim...
PS: Anne sütüyle beslenme hakkında ayrıntılı bilgi için: www.unicef.org/turkey/ir/_mc29.html
10 Ağustos 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Şekerim,
YanıtlaSilben yanlış mı gördüm yoksa sen kendi kendine bibirondan süt mü içiyorsun?
inanamıyorum sana. bak bu "ba" demiş olmandan çok daha acaip bi gelişme. tebrik ederim seni, kendi başının çaresine bakabilecek bir kız olacağının işareti bu.
söyle annene, böyle giderse, o işe döndüğünde sana kimin bakacağını dert etmesine gerek kalmayacak, sen evde kendi kendine takılacaksın.
Evet kendim içebiliyorum sütümü. Ah bir de yürüyebilsem... Görün bakın neler yaparım? :)
YanıtlaSil