6 aylık olduğumda yumurta sarısı yemeye başladım. İlk gün 1/8 ile başlayıp her gün bir parça artırarak, eğer çok gelirse bir gün önceki miktara dönecek şekilde... Bazen büyük parçalar halinde yemişsem hazmedemiyordum ve çıkarıyordum.-Bizimkiler bu çıkarma olayına "blöp" diyorlardı :))
Sonunda tam yumurta sarısına ulaştım, her gün bir tane yiyorum. Bazı doktorlar her gün 1/2 ya da gün aşırı 1 yumurta sarısı veriyormuş. Annem doktoruma sordu, "Boşver sen onları, Amerika'da günde 2-3 tane veriyorlar.." dedi. Ben de her gün 1 yumurta sarısına devam ettim. Beyazına hala pek alışamadım... Biraz sert geliyor bana. Annem de beyazını sevdiğinden "yiyen razı-yemeyen razı" durumu var bizde. :)
Geçtiğimiz günlerde annem gazetede bir haber gördü ve bana da okudu. İkimiz de çok şaşırdık. Yumurtayı severek yiyoruz ama bu kadar özel bir besin olduğunu gerçekten bilmiyorduk. Blog'umu okuyan müstakbel anneler, bebek hazırlığında ve bebek sahibi olanlar için öğrendiklerimi paylaşayım istedim. İşte karşınızda yumurta!
- Besin kalitesi açısından anne sütünden sonra 2. sıradadır. İnsanın ihtiyacı olan tüm besinleri içeren tek besin kaynağıdır.
- Bebek beslenmesinde hayvansal protein tüketimi beyin fonksiyonlarının gelişimi için gereklidir. Hayvansal proteinin en kolay sağlanacağı besinlerin başında yumurta gelir.
- Proteinin sindirilebilmesi için beraberinde aminoasitlerin de alınması gerekir. Alınmadığı takdirde vücut besinin tamamı proteine çeviremez. Yumurtanın içinde aminoasit de olduğundan vücut tarafından tamamıyla proteine çevrilir. Kısaca yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelisidir.
- Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yağ içeriği düşüktür.
- İçindeki "Kolin" maddesi öğrenme yeteneğini direkt etkiler.
- Önemli bir "Demir" ve "D vitamini" kaynağıdır.
- Doğal ambalajı sayesinde hiçbir şekilde hile yapılamaz.
Bebekler anne karnında ve hayatlarının ilk yılında sağlıklı beslenmenin temellerini attığı için yumurta konusu çok önemli. İşin içinde zeka gelişimi de olunca yumurtayı baş tacı etmemek için bir sebep göremiyorum. :)
kaynak: www.yum-bir.org
hemen not ediyorum bir kenara,yakında bizde başlıcaz ek gıdalara :)
YanıtlaSilmerhaba yazılarınız hem cok samımı aynı zamanda kaynaklı...severek okuyorum.ben abd de yasıyorum elanızın yasında bır kızım var.doktorlar gun asırı 1 yumurta vermemızı soyluyorlar.3-4 degıl:))))
YanıtlaSilsevgıler...
arzu.
Arzu merhaba, yazdıklarımı severek okuduğuna çok sevindim. Yurtdışından birkaç takipçimiz var ama kim olduklarını bilmiyordum, ilk seni tanımış oldum. Yumurta konusuna gelince günde 2-3 adet bana da fazla geldi ama bu cocuk büyütme isinde o kadar farklı tarz ve ekol var ki artık hiçbirşeye şaşırmıyorum. :) sevgiler, miniğe öpücükler..
YanıtlaSil