23 Eylül 2010

Anneler ne zaman panik olmalı?

Ateşlenme, düşme ya da ishal gibi durumlar hafiften de kendini gösterse anneler ne zaman panik içinde doktoru aramaları, ne zaman belirtileri izlemeleri gerektiğini bilemeyebilirler. Benimki öyle mesela... En ufak olayda telefona sarılmak ya da beni kucaklayıp doktora koşmak istemiyor. Sonra da "Acaba ciddi bir şey var mıdır, zaman mı kaybediyorum?" diye içi içini yiyor.

Hastalıklar konusunda annelerin mümkün olduğunca önceden bilgilenmelerinde fayda var. Örneğin 6. hastalık olduğumda aylar önce kitaplardan okudukları annemin aklında kalmış olmalı ki sabah halimi görür görmez 6. hastalık olduğumu anladı. Doktorumu arayıp durumu anlattı, teyid aldı, hep birlikte kendiliğinden geçmesini bekledik.

Babycenter'dan gelen bir maildeki başlık tam da bu konuya parmak basıyordu. Burada bir test var. Bazı durumlarla nasıl başa çıkmanız gerektiği konusunda uzmanların görüşlerini alabilir, bir sonraki acil durumda nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bu arada şansa karşımıza çıkan 7. soruya bakın: Çocuğunuzun gecenin bir saati ateşi çıktı. Ağzının içinde, ellerinde ve ayaklarında içi sıvı dolu kabarcıklar var. Acı içerisinde ağlıyor ve hiç bir şey yemiyor. Ne yaparsınız?

Şok şok şok! Bunlar resmen benim Kıbrıs'ta başıma gelenleri anlatmıyor mu? Bu hastalık Coxsackie adlı bir virüsün sebep olduğu El, ayak ve ağız hastalığıymış! Çok acı verirmiş ve doktorun teşhis etmekten başka yapabileceği bir şey yokmuş. Aaah ah hem de ne acı vermek. Anneme de bulaştığı için o da biliyor neler çektiğimi... İşin garip olanı yabancı yayınlarla kafayı bozmuş doktorumun bu hastalıktan haberi olmadığı için teşhis koyamaması!!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder