21 Ekim 2009

Ela için güvenli bir ev-1

Artık çok ama çok hareketli ve her yeri keşfetmeye çalışan bir bebek olduğuma göre bizimkilere yaşadığım yeri olabildiğince güvenli hale getirmek düşüyor. İlk adımı yatağımın kademesini alçaltarak attılar. Onlardan beklediğim daha çok şey var. Bir post’a sığmayacağı için bölerek yazacağım, artık sırayla yaparlar.

Başlamadan şunu da söyleyeyim: “Bebek için tamamen güvenli ev diye bir şey yok. Her zaman gözünüz üstümde olmalı. (Özellikle de evimiz harici bir yerdeysek.)”

Öncelikle ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde dolaşarak eve benim perspektifimden bakın. İlk bakışta pek çok tehlikeyi fark edeceksiniz. Gördüklerinizi listeleyin ve bunları güvenli bir hale getirin.

Neler yapmanız gerekecek?

SALONDA:
- Mobilya ve geçiş alanları haricinde bana oyun oynayabilmem için boş alan bırakın.
- 90 cm’in altında bulunan mobilya ve eşyaların keskin köşelerine köşelikler takın.(Babacım Ikea'dan almanı bekliyorum).
- Düşürüp kırabileceğim vazo, biblo gibi eşyaları ya da üzerime düşebilecek ağır objeleri kaldırın.
- Pencereleri açtığınızda çocuk kilidi takılı olsun, pencere önünde tırmanıp pencereye yaklaşmamı sağlayacak mobilyalar olmasın.
- Yerde bulup ağzıma götürebileceğim küçük objeler olmamasına özen gösterin, boncuklu, pullu, payetli kıyafetler giymeyin.
- Çiçeklerimizi atamayacağımız için yanlarına gitmeme, saksılara tırmanmama, toprağı ellememe, yapraklarına dokunmama engel olun.
- Çay, kahve gibi sıcak içecekleri ulaşabileceğim şekilde masa veya sehpanın üzerinde bırakmayın.
- Çivi, makas vb. malzemeleri kullandıktan sonra hemen yerine, benim ulaşamayacağım bir yer olan portmantonun üst rafına kaldırın.
- Ortalıkta bozuk para bırakmayın.
- Çantanızı yere, halının üstüne bırakmayın. İçinde küçük objeler, ilaçlar ve oje gibi zehirli kimyasallar, tırnak makası ve cımbız gibi kesici metal eşyalar olabilir. Çantalar ulaşamayacağım yerlerde ve açamayacağım şekilde kapalı olmalı.
- Henüz kalorifer yanmaya başlamadı ama yandığında dokunmama izin vermeyin.
- Konsolun çekmecelerini açmamam için sabitleyin. Parmaklarım sıkışmasın. İçindekileri kurcalamayayım. (Babacım, Ikea..)
- Bana yürüteç almayın.
- Elektrik prizlerini kapatın. (Babacım, Ikea..)
- Ortalıktaki kabloları, şarj aletlerini kaldırın.
- Altı kaymayan çoraplardan alın. (Annecim Gap'te var.)

ODAMDA:
- Odamı her gün ben içeride değilken havalandırın, pencereleri açtığınızda çocuk kilidi takılı olsun, pencere önünde tırmanıp pencereye yaklaşmamı sağlayacak mobilyalar olmasın.
- Kayıp düşmemi önlemek için odamda halı ya da kilim olmasın.
- Şifonyerimin çekmecelerini açmamam için sabitleyin. Parmaklarım sıkışmasın. İçindekileri kurcalamayayım. (Babacım, Ikea..)
- 1 yaşına gelene kadar yatağıma uyurken burnumu kapatıp nefes almamı engelleyecek yastık, battaniye, örtü vb. koymayın.
- Artık ayağa kalkabildiğim için yatağımın kenar yastıklarını kaldırmanız lazım. Ama gece uyurken sağa sola o kadar çok dönüyorum ki kafamı çarpıyorum. Bunu konuşalım, bir süre daha kalabilir gibi.
- 6. aydan sonra dönence yasak.
- Gece lambası kullanmayın.
- Toyiki'den puzzle şeklindeki plastik oyun halısını alın.
- Kapılardaki anahtarları kaldırın.

Arkası yarın: Banyo ve mutfak :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder